Project Stadsconsultatie

De kracht van stadsconsultatie: lessen en successen

Het betrekken van inwoners bij de ontwikkeling van een stad is essentieel voor een toekomstbestendige visie. Onlangs heeft Thuis een stadsconsultatie uitgevoerd om feedback op te halen voor de conceptvisie van de gemeente Wageningen voor 2045. Dit proces bracht zowel successen als waardevolle lessen met zich mee. Ons hoofddoel is om de stemmen van moeilijk te bereiken groepen inwoners van Wageningen te verzamelen over de nieuwe toekomstvisie van de gemeente.

Doel en aanpak

De centrale vraag luidde: "Hoe zagen we onze stad in 2045?". Om dit te onderzoeken, maakten we gebruik van een fietskar en verschillende groepsbijeenkomsten. We hadden contact opgenomen met individuen die een belangrijke rol speelden in hun buurt of gemeenschap. Vervolgens hadden we alle verzamelde meningen samengevat tot een advies voor de gemeente met betrekking tot de toekomstvisie. Dit advies was toegelicht door vertegenwoordigers uit diverse groepen.

Diverse geluiden laten horen

Het benadrukken van de diverse perspectieven binnen Wageningen was een kernwaarde voor Thuis, en we waren zeer enthousiast dat we deze opdracht mochten uitvoeren. Gezien onze lopende projecten hadden we besloten om Thuismaker Jouwert van Geene te vragen als projectleider.

Successen: wat ging er goed?

Diversiteit in participatie

Een van de grootste successen was de diversiteit aan deelnemers. We hebben veel verschillende mensen gesproken, wat zorgde voor een breed scala aan perspectieven. Dit was mede te danken aan de inzet van vele vrijwilligers die met de fietskar door de stad gingen om mensen te betrekken.

Tevreden opdrachtgever

De opdrachtgever was tevreden met de manier waarop het project werd geleid. Vooral de flexibiliteit binnen het team en de zelfstandigheid van de vrijwilligers werden gewaardeerd. Dit zorgde voor een soepel verloop van het proces.

Geleerde lessen: wat kan beter?

Abstracte vragen

Een belangrijke les was dat de vragen te abstract waren. Vooral voor jongeren en mensen met lage basisvaardigheden bleek het lastig om zich te verhouden tot de complexe vraagstukken. Dit maakte het moeilijk om diepgaande feedback te verzamelen.

Communicatie en coördinatie

De communicatie en coördinatie waren soms chaotisch. De piekmomenten vielen vaak samen, wat het lastig maakte om het overzicht te bewaren. Een volgende keer zouden we aparte rollen moeten creëren om dit te voorkomen.

Balans tussen succes en verbetering

Hoewel dit proces niet zonder uitdagingen was, hebben we veel geleerd en waardevolle feedback verzameld bij de inwoners in de stad! Het is duidelijk dat er een balans moet worden gevonden tussen abstracte vraagstukken en toegankelijke participatietools. Door deze lessen mee te nemen, kunnen we toekomstige stadsconsultaties nóg effectiever en inclusiever maken.

De kracht van een dergelijke consultatie ligt in het vermogen om diverse stemmen te horen en te integreren in de stedelijke ontwikkeling. Met de juiste aanpak kunnen we ervoor zorgen dat iedereen zich gehoord voelt en bijdraagt aan een gezamenlijke visie voor de toekomst.

Verhalen bij de fietskar

Nieuwsgierig naar meer?

Neem contact op met Elsje van de Weg, sociaal innovator bij Thuis en projectleider voor 'Daar kan ik inkomen'. Zij vertelt je graag meer over wat Thuis voor jou kan betekenen. Je bereikt Elsje via elsje@thuiswageningen.nl .