Thuisproject: energiearmoede

08-11-2022

status: lopend

Wist je dat energiekosten voor mensen met een laag inkomen een veel groter percentage van hun inkomen vormen dan voor mensen met een hoog inkomen? Dat betekent feitelijk dat mensen die een hoog inkomen hebben veel minder last hebben van de hogere prijzen!

Tel daarbij op dat je energieverbruik niet alleen afhangt van je levensstijl, maar vooral van het huis waarin je woont. Woon je in een huis met een slecht energielabel waar het binnen bijna waait? Dan moet je veel harder stoken dan in een huis dat goed geïsoleerd is. Dat kan toch niet de bedoeling zijn?

Energiearmoede is real. Energie is niet meer voor iedereen te betalen, dus zitten mensen letterlijk in de kou. Het lijkt wel alsof duurzame energie alleen voor de happy few is, terwijl we met elkaar als samenleving voor een energietransitie staan.

Aanpakken die energiearmoede!

Op dit moment werken we samen met de gemeente Wageningen en de Woningstichting om energiearmoede aan te pakken. Want zo bevorderen we de gelijkheid van mensen, én maken we duurzame oplossingen voor álle inwoners van Wageningen mogelijk en betaalbaar.

Dat willen we zo doen:

  • Energieverbruik verlagen bij de mensen die moeite hebben om hun energierekening te betalen, zodat (duurzame) energie voor iedereen betaalbaar is;

  • Maatregelen monitoren die er nu al zijn én nieuwe maatregelen ontwikkelen, zoals energiecoaches en klushulpen;

  • Een communicatiecampagne ontwikkelen, zodat we inwoners met energiearmoede goed bereiken;

  • Zoveel mogelijk huizen te isoleren en energie op te wekken binnen de termijn dat er geld van het rijk is, omdat dat structureel effect heeft.

Op lange termijn (eind 2023) willen we inzicht hebben in welke bedachte maatregelen effect hebben, en op basis hiervan een strategie en werkprocessen ontwikkelen. Zodat in 2030 alle Wageningse inwoners energie kunnen verbruiken, de rekening hiervan kunnen betalen en mee kunnen doen in de energietransitie.

Op korte termijn? We organiseerden een bijeenkomst speciaal voor een groep inwoners uit Eritrea. Door informatie in hun eigen taal aan te bieden, komt informatie over energiebesparende maatregelen al beter binnen. En het was heel leuk om te ervaren dat er veel vragen waren!

Daarnaast gaan we straat op. Zowel in de Akeleihof als in de Riemsdijkstraat hebben het merendeel van de bewoners zich aangemeld om mee te doen. Doordat we mensen er actief bij betrekken is de deelname groot.

Wat Thuis hieraan toevoegt?

Good question! 

Wij zorgen er voor dat we ook met inwoners die dit betreft in gesprek gaan, een stap die vaak wordt overgeslagen. Thuis nam het initiatief om een communicatiecampagne op te zetten, zodat inwoners ook daadwerkelijk op de hoogte zijn van hun mogelijkheden. Bij het ontwikkelen van de campagne en maatregelen zijn natuurlijk ook inwoners betrokken ;-)

Daarnaast zijn er diverse maatschappelijke partners die kunnen helpen dit probleem aan te pakken, en daarin speelt Thuis een netwerkrol.

#gelijkheid #samenwerking #armoede #klimaatongelijkheid #energie #klimaat #sociaalonrecht


Nieuwsgierig naar meer?

Neem contact op met Elsje, zij kan je meer vertellen over wat Thuis voor jou kan betekenen.

Of: schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons via sociale media! Je kunt ook kijken bij wageningenduurzaam.nl of met je vragen terecht bij het Energieloket.