Blog

11februari
A new interior
-This blog is written by Anneke op 't Hoog the interior architect- During my studies at art schoo... lees verder
17januari
Ecorexia
‘Het nieuwe jaar een nieuwe start’ zeggen ze. Een nieuw begin waar we weer vol goede moed en fri... lees verder
11november
Leven zonder afval in Wageningen
Sinds ik afval ben gaan scheiden valt me pas echt op hoeveel afval, en vooral hoeveel plastic, ik pr... lees verder
31oktober
Stage bij Thuis Wageningen
Waarom ben je stage gaan lopen bij Thuis? Voor mijn masterstudie Communication, Health and Life ... lees verder
05oktober
Thuis bestaat 3 jaar!
Thuis viert op 6 oktober 2018 haar 3e verjaardag. Met deze blog blikken we terug. Thuis is begonne... lees verder
20september
Op bezoek in Arnhem
Het is vrijdagmiddag 31 augustus. Ik kom aan bij Stella by Starlight, het huiskamercafé van Coehoor... lees verder
Op bezoek in Arnhem
Het is vrijdagmiddag 31 augustus. Ik kom aan bij Stella by Starlight, het huiskamercafé van Coehoorn Centraal in Arnhem. Ik vraag aan één van de medewerkers waar ik moet zijn voor de LSA-bijeenkomst van vanmiddag. ‘Dan moet je die vrouw volgen,’ zegt ze. Ik ga de vrouw met de bloemetjesjurk achterna. ‘Oh nee oeps, volg d’r toch maar niet want ze gaat naar de WC!’. Uiteindelijk vind ik, in een van de vele gezellige zithoeken, de groep waar ik deze middag bij hoor. Wat we gemeen hebben: we willen allemaal meer te weten komen over Coehoorn Centraal en de BlauweWijkEconomie, twee ongeveer even jonge (+/- 5 jaar oude) initiatieven in Arnhem. Coehoorn Centraal biedt betaalbare werkruimte voor creatieve ondernemers in anders leegstaande panden in Arnhem. De BlauweWijkEconomie zet een wijkeconomie op door ideeën door en voor bewoners van het Spijkerkwartier uit te werken tot ondernemingen, zoals het BuurtGroenBedrijf.

Ik hoop voorbeelden en tips te vergaren die Thuis weer een stukje verder kunnen helpen. Hoe kunnen we op termijn meer eigen inkomsten genereren en tegelijkertijd onze belangrijkste doelstelling ‘een verschil maken voor een socialer en duurzamer Wageningen’ voorop blijven stellen? Hoe doen anderen dat? Hoe zorgen we dat we uiteindelijk minder afhankelijk zijn van publieke gelden? Ik heb deze zonnige vrijdagmiddag geleerd van zowel initiatiefnemers, voorstanders van “andere” manieren om de buurt in te richten en burgers mee te laten doen, als van wat meer sceptische actieve buurtbewoners. Tijdens discussies heb ik vooral geluisterd en vragen gesteld. Na deze middag heb ik meer vragen dan antwoorden, en meer to do’s dan afgeronde taken. Ik heb echter ook weer motivatie om door te gaan omdat ik er weer aan ben herinnerd dat we niet alleen zijn in onze wens om te experimenteren en zo de stad te verbeteren. Ik heb de lessen voor Thuis onderverdeeld in ‘mee doorgaan’, ‘mee starten’ en ‘in de gaten blijven houden’. Ik geef toe, ze gaan niet alleen over het genereren van meer eigen inkomsten, maar ze zijn net zo nuttig.

Mee doorgaan:

- Durf te vragen; Coehoorn Centraal vroeg NLgreenlabel of ze wilden helpen een braakliggend stuk grond tot een park om te vormen en ze hebben het gewoon geflikt.
- Beseffen dat niet iedereen hetzelfde behandeld wil en hoeft te worden, iedereen is gelijkwaardig, niet gelijk. Bewoner tegen parkregisseur van Coehoornpark: ‘Je kan dame van 70 die je helpen het Coehoornpark te onderhouden niet vragen zelf koffie mee te nemen.’
- Niet bang zijn om uitzonderingen te maken (Paul de Bruijn doet het ook. De pas afgestudeerde ArtEz-studenten die als uitzondering bijna gratis ruimte bij Coehoorn mochten gebruiken, zijn nu het meest succesvolle bedrijf (Art Officials) daar. Coehoorn Centraal deelt in dat succes)
- Op de juiste momenten zakelijk blijven, nee zeggen en grenzen aangeven.

Starten

- Presentaties, workshops of rondleidingen geven aan geïnteresseerde bedrijven en zorgen dat je eraan verdient. Doe het gratis voor andere burgerinitiatieven, we moeten van elkaar blijven leren en elkaar blijven ontmoeten.
- De drempel verlagen voor niet direct actieve bewoners, die willen we ook bereiken! Hier wat tips.
- Naar critici luisteren en ze uitdagen oplossingen aan te dragen of mee te denken. Als ze dit niet willen, probeer toch wat met de kritiek te doen.
- Vraag eens andere groepen om mee te helpen dan je vaste schare vrijwilligers. Laat je verrassen. Neem de ander serieus.
- Bij nieuwe samenwerkingen eerst het volgende
voor iedereen in kaart brengen zodat iedereen
weet waar hij aan toe is:
- Eigen belang/strategische agenda van de partner
- Kernwaarden (betekenis/kansen) van samenwerking voor de partner
- Wat de partner wil brengen
- Wat de partner niet wil brengen (en anderen misschien wel verwachten)

In de gaten blijven houden:

- BuurtbaanBureau; te ontwikkelen methodiek om mensen hun droombaan te laten vinden met aansluiting in de wijk.
- BlauweWijkeconomie; ‘Vanuit samenwerking buurtbewoners gezond en gelukkig maken, met wat ze niet wisten wat ze al hadden.’ (Thijs van Mierlo, LSA, twitter)

Wil je ons helpen deze actiepunten op te volgen of heb je ander advies? Laat het weten via info@thuiswageningen.nl.