Blog

11februari
A new interior
-This blog is written by Anneke op 't Hoog the interior architect- During my studies at art schoo... lees verder
17januari
Ecorexia
‘Het nieuwe jaar een nieuwe start’ zeggen ze. Een nieuw begin waar we weer vol goede moed en fri... lees verder
11november
Leven zonder afval in Wageningen
Sinds ik afval ben gaan scheiden valt me pas echt op hoeveel afval, en vooral hoeveel plastic, ik pr... lees verder
31oktober
Stage bij Thuis Wageningen
Waarom ben je stage gaan lopen bij Thuis? Voor mijn masterstudie Communication, Health and Life ... lees verder
05oktober
Thuis bestaat 3 jaar!
Thuis viert op 6 oktober 2018 haar 3e verjaardag. Met deze blog blikken we terug. Thuis is begonne... lees verder
20september
Op bezoek in Arnhem
Het is vrijdagmiddag 31 augustus. Ik kom aan bij Stella by Starlight, het huiskamercafé van Coehoor... lees verder
Leven zonder afval in Wageningen
Geschreven door: Elsje van de Weg
Sinds ik afval ben gaan scheiden valt me pas echt op hoeveel afval, en vooral hoeveel plastic, ik produceer. Terwijl plastic het ergste is, omdat het niet wordt afgebroken en er nog maar 10% van al het plastic gerecycled wordt. Toch bleef dit een tijd lang bij een constatering, zonder daadwerkelijk iets aan mijn gedrag te veranderen. En ik ben niet de enige. Wist je dat we 480 kilo afval per persoon per jaar produceren? 480 kilo, wow!

Ik begon pas in te zien wat ik zelf aan dit probleem kon doen toen ik mijn vriendin Jorien in Madrid bezocht die daar zero-waste (zonder afval) leeft. Jorien wist precies waar ze terecht kon met haar potjes, bakjes en zelfgemaakte zakjes om kaas, verzorgingsproducten, nootjes en brood te halen. Het resultaat was dat we na een week met zijn vijven een klein zakje met afval hadden verzameld. Normaal verzamel ik dat met gemak in mijn eentje.

Geïnspireerd door deze levensstijl ben ik in Wageningen ook aan de slag gegaan. Ik ben gaan kijken wat ik aan verzorgingsproducten gebruik, welke boodschappen ik doe en waar mijn afval verder vandaan komt. Ik besloot de volgende dingen te kopen en maatregelen te nemen:
- Een bamboo tandenborstel (te koop bij Odin)
- Shampoobar en blok zeep (Odin)
- Zelf mijn deo en wasmiddel maken (ook te koop bij Zerah)
- Een safety-razor (i.p.v. al die wegwerpscheermesjes
- Een eigen tas en groentezakjes meenemen (Odin)
- Lunch in een trommeltje
- Een waterfles mee
- Melk en yoghurt in glazen flessen met statiegeld kopen (Odin)
- Mijn boodschappen op de markt doen. Wist je dat Spices & More juist graag wilt dat je je eigen potjes meeneemt? Zij hebben alles van pasta tot koffie zonder plastic.
- Mijn olijfolie bij de Columbus opnieuw bijvullen.
- Zoveel mogelijk tweedehands kopen
- Eerst kijken of iets gerepareerd kan worden
- Een KeepCup gebruiken i.p.v. een wegwerp koffiebeker (discount at The Spot)
- Bulk inkopen doen (bloem, pasta e.d.) Dit kan bij de molen: De Vlijt

Het was in het begin even wennen, maar er wordt heel goed op gereageerd. Het is me vaker gebeurd dat iemand die na mij kwam zei: “wat een goed idee, de volgende keer neem ik ook mijn eigen bakje mee”. De Liddl, Odin en Le Perron vonden het prima dat ik het brood in mijn eigen broodzak wilde. Op de markt kunnen alle groenten en fruit van iedere kraam in je eigen zakje (tenzij het al in plastic voorverpakt is), maar ook bij de Z&Z mocht ik nootjes in mijn eigen zakje meenemen.

Het lukt me nog lang niet om helemaal zonder afval te leven, maar het lukt wel heel goed om te minderen. Ik hoop dat het steeds makkelijker wordt, dat anderen ook hun eigen potjes en zakjes meenemen en dat winkels steeds meer producten zonder verpakking aanbieden. Het afval dat dan overblijft kunnen we vervolgens zo goed mogelijk recyclen, zodat de impact op de aarde zo klein mogelijk is.

Ben je geïnspireerd geraakt? Online is meer dan genoeg informatie te vinden en er is ook een zero waste Facebookgroep. Veel succes!