Blog

17augustus
Thuis is afhaalpunt voor StreekWaar!
Duurzaam en gezond eten van dichtbij, wie wil dat nu niet? Op de Wageningse zaterdagmarkt kun je hie... lees verder
29juli
Sociocratisch werken
Sinds enkele jaren gebruikt Thuis de Sociocratische werkwijze (versie 3.0). Deze sluit goed aan bij ... lees verder
05augustus
7 tips for vacation in Wageningen
... lees verder
26juni
De boekenkraam: een pareltje in Wageningen!
Zaterdag. De Boekenkraam bij Thuis is eindelijk weer open en dus besluit ik om nu eindelijk eens een... lees verder
01april
Corona-initiatieven
Van maaltijd bezorgen tot laptops inzamelen tot op beren jagen.  Wat een mooie, creatieve initi... lees verder
29maart
Adem uit
Het is prachtig weer, tijd voor een wandeling. Het valt me op hoe stil het is op dit tijdstip van de... lees verder
De boekenkraam: een pareltje in Wageningen!
Zaterdag. De Boekenkraam bij Thuis is eindelijk weer open en dus besluit ik om nu eindelijk eens een kijkje te nemen.Buiten staan twee karretjes met boeken. Mijn oog valt meteen al op een tuinboek. Een meneer loopt ook te neuzen. Al gauw begrijp ik dat hij één van de vaste klanten is. De boeken die hij koopt variëren van romans tot boeken over kunst. ‘Het is heel divers wat ik hier koop. Vandaag ben ik op zoek naar een boek over gezond koken voor mijn kleindochter. Ze wil zelf gaan koken. Maar ik koop ook wel eens een voorleesboek voor kinderen.’ De meeste boeken brengt hij ook weer terug, vooral als het romans zijn.

Binnen neus ik verder. Al gauw zie ik een roman van een favoriete schrijfster. Het boek lijkt wel nieuw! Ook een andere vaste klant staat er te kijken. Hij komt hier af en toe. ‘Ik zoek twee delen voor een serie die mijn vrouw aan het lezen is. Voor mezelf zoek ik hier weleens wetenschappelijke boeken en reisboeken. Een serie houden we, maar andere boeken geef ik na het lezen door aan anderen.’

Lianne komt hier ook regelmatig: Ik woon nu één jaar in Wageningen en ik vind de Boekenkraam er altijd zo gezellig uitzien. Ik word heel blij van de boeken. De combinatie met het plantenasiel maakt het helemaal leuk. Ik vind het een feestje om hier rond te neuzen. Voor mij is dit echt een pareltje van Wageningen!’

Verderop in het gebouw staan tafels met nog veel meer boeken. Ik loop naar buiten om af te rekenen. Elisabeth, die de Boekenkraam 3 jaar geleden heeft opgericht, zit daar samen met collega Lies in de zon. ‘We krijgen zulke mooie boeken van particulieren. Ook van de bibliotheek krijgen we boeken die nog heel actueel zijn. Het is leuk om te zien dat er een groep is die wekelijks komt. Soms halen ze 8 boeken die ze dan later weer terugbrengen. Er is veel animo voor de wat lichtere romans. Maar er zijn ook mensen die iets speciaals zoeken. Zo kwam er laatst iemand die geïnteresseerd is in oude jeugdboeken vanwege de prenten.’

‘Ik richt ook een plank in met bijzondere boeken. Laatst had ik daar een oude Engelse encyclopedie op staan en een paar oude atlassen met kaarten van Europa van begin twintigste eeuw. Best interessant. Dan kun je zien hoe Europa veranderd is.’

Lies maakt graag een praatje met de boekenliefhebbers. ‘Je kunt zulke leuke gesprekken hebben! De meeste lezers hebben een hele grote nieuwsgierigheid. Daarbij komt dat het er heel relaxt aan toegaat en de mensen ook de tijd hebben voor een praatje. Het is ook leuk dat instellingen als Rumah Kita en de Roozenbrink ons weten te vinden om boeken te zoeken voor hun bibliotheek.’  

De opbrengst van de Boekenkraam gaat naar enkele goede doelen. Elisabeth: ‘Een deel gaat elk jaar naar De Voedselbank in de vorm van kinderboeken. Die boeken kopen we in december bij Kniphorst en pakken we dan samen mooi in.’

Praktische informatie
Ben jij uitgekeken op een boek dat nog goed is, breng het dan naar De Boekenkraam bij Thuis! De Boekenkraam is elke zaterdag open van 13:30 - 16:30 uur voor het kopen of brengen van boeken. Een boek kost 50 cent.