Blog

11februari
A new interior
-This blog is written by Anneke op 't Hoog the interior architect- During my studies at art schoo... lees verder
17januari
Ecorexia
‘Het nieuwe jaar een nieuwe start’ zeggen ze. Een nieuw begin waar we weer vol goede moed en fri... lees verder
11november
Leven zonder afval in Wageningen
Sinds ik afval ben gaan scheiden valt me pas echt op hoeveel afval, en vooral hoeveel plastic, ik pr... lees verder
31oktober
Stage bij Thuis Wageningen
Waarom ben je stage gaan lopen bij Thuis? Voor mijn masterstudie Communication, Health and Life ... lees verder
05oktober
Thuis bestaat 3 jaar!
Thuis viert op 6 oktober 2018 haar 3e verjaardag. Met deze blog blikken we terug. Thuis is begonne... lees verder
20september
Op bezoek in Arnhem
Het is vrijdagmiddag 31 augustus. Ik kom aan bij Stella by Starlight, het huiskamercafé van Coehoor... lees verder
Thuis bestaat 3 jaar!
Thuis is begonnen met een droom van twee inwoners
Thuis viert op 6 oktober 2018 haar 3e verjaardag.
Met deze blog blikken we terug. Thuis is begonnen met een droom van twee inwoners van Wageningen die elkaar niet kenden: Tutku Yuksel en Elsje van de Weg.

“Los van elkaar hadden we dromen voor Wageningen. Allebei zagen we dat er letterlijk en figuurlijk meer ruimte zou moeten zijn voor nieuwe initiatieven en dat er best meer verbinding kon zijn tussen de studenten, de internationale gemeenschap en lokale Wageningers. Ook kenden we veel mensen die werkten aan een nóg leuker en duurzamer Wageningen. Maar we kwamen erachter dat deze mensen elkaar niet altijd even goed konden vinden. Maar ook dat ze niet altijd goed wisten hoe ze hun dromen en ideeën kunnen realiseren. We geloven erin dat je met samenwerking veel meer kan bereiken dan alleen en dat je door het delen van kennis, vaardigheden en tijd je elkaar een stapje verder kan helpen. En op deze manier is ook Thuis ontstaan, door de bundeling van krachten van verschillende Wageningers, jong en oud, lokaal of nieuwkomer en samen laten we zien dat je juist ook op kleine schaal een verschil kan maken in de stad.

We stellen ons eerst even voor:

Ik ben Elsje, 26 jaar en geboren in Wageningen. Op mijn 17e vloog ik het huis uit, ging ik op reis naar Argentinië, om vervolgens in Breda te wonen en studeren. Sociale innovatie heb ik gestudeerd. Daar was ik bezig met burgerparticipatie, nieuwe economie en duurzaamheid. Na mijn studie kwam ik eigenlijk maar voor even terug in Wageningen. Ik keek nu door een andere bril naar deze stad en zag hoeveel kansen hier nog waren. Op een groot brainstorm vel schreef ik bovenstaande droom op. Vervolgens vouwde ik deze op en heb hem een tijdje in de boekenkast laten liggen. Tot ik in de eerste editie van de Proef Wageningen een interview met Emmy, Tanja en Tutku zag. Toen zag ik dat er meer mensen waren die dit in Wageningen wilden realiseren.

Mijn naam is Tutku en al 9 jaar noem ik Wageningen mijn thuis. Ik ben hier gekomen voor mijn studie Internationale Ontwikkelingsstudies en heb ontzettend veel geleerd over maatschappelijke vraagstukken en hoe we hieraan kunnen werken. Ik kwam er al snel achter dat ik het fijn vond om ook daadwerkelijk resultaat te zien in mijn omgeving. Zo heb ik me in de afgelopen jaren ingezet voor verschillende studentenorganisaties en ben ik betrokken geraakt bij PopUpClub Wageningen. Daar kreeg ik de smaak te pakken van het bijeenbrengen van mensen en het waarmaken van dromen. Echter was het opleuken van het Wagenings uitgaansleven niet voldoende. Ik wilde meer en samen met Tanja en Emmy hebben we de plannen voor Thuis bedacht.

Nadat Elsje het interview had gelezen besloot ze een Facebook Berichtje naar Tutku te sturen en dat is eigenlijk waar Thuis is begonnen. “Gelijk de eerste keer dat we elkaar zagen raakten we niet uitgepraat.”

Ik (Elsje) mocht gelijk aansluiten bij de vriendengroep van Tutku. Één keer in de twee weken kwamen we bij elkaar om ons plan uit te werken. We wisten al vrij snel dat we een pand nodig zouden hebben, maar hoe hevig wij ook in Thuis geloofden, de makelaars waren voor benieuwd naar ons verdienmodel en onze spaarpot die we konden investeren. Gelukkig werden we bij Breunissen makelaars uitgenodigd voor een gesprek. Zij geloofden ook in onze droom.

We kregen gelijk de sleutel van de Stationsstraat 32 in onze handen geduwd. We kregen drie maanden speelruimte waarin we geen huur hoefden te betalen. Die drie maanden was net genoeg om geld van het innovatiebudget van de gemeente Wageningen en subsidie van stichting DOEN te krijgen. We mochten Thuis één jaar gaan uitproberen. Vanaf de dag dat deze droom begon is het voor ons allebei één groot avontuur.

We hebben geklust, activiteiten opgezet en projecten geïnitieerd. Thuis is gegroeid van een droom van twee vrouwen naar een daadwerkelijke burgerorganisatie waar tientallen Wageningers betrokken zijn. Mensen en organisaties denken mee over de strategie, zetten zich in als host of organiseren activiteiten die zorgen voor meer verbinding in de stad.

Ook zijn we steeds meer gaan samenwerken met mensen organisaties die een verschil willen maken in de stad. Met hen hebben we gemeen dat we geloven in de een andere wereld waarbij wij als burgers een ook kunnen werken aan het oplossen van wereldse uitdagingen zoals voedselverspilling, de vervuilende kledingindustrie, vereenzaming, segregatie door kleine dingen in ons dagelijkse leven anders te doen. Want iedere keuze die we maken heeft invloed op de wereld om ons heen. En als je denkt dat je te klein bent om een verschil te maken, denk dan maar eens terug aan die warme zomernacht waar je probeert te slapen en die ene mug je wakker houdt. Zo klein, en toch invloedrijk. En dat is wat wij willen laten zien met Thuis.

In de afgelopen drie jaar hebben we ons heel snel ontwikkeld en zijn geven we samen met onze betrokken vrijwilligers, partners en bezoekers vorm aan Thuis. En wij hopen nog heel lang, samen met jou, het verschil in Wageningen te mogen maken.