Blog

01april
Corona-initiatieven
Van maaltijd bezorgen tot laptops inzamelen tot op beren jagen.  Wat een mooie, creatieve initi... lees verder
29maart
Adem uit
Het is prachtig weer, tijd voor een wandeling. Het valt me op hoe stil het is op dit tijdstip van de... lees verder
17maart
5 manieren om vanuit huis een verschil te maken
De wereld ziet er ineens heel anders uit en dat geldt zeker voor de mensen die tussen vier muren moe... lees verder
25februari
Kom ook eens naar een KlimaatGesprek
Als jong meisje werd ik geconfronteerd met het Rapport van Rome (Grenzen aan de Groei). ... lees verder
04februari
Plant zoekt baasje!
Om maar met de deur in huis te vallen: ik heb, geen groene vingers. Het doet mij groot verdriet, maa... lees verder
27januari
Een echte Schrijfclub!
Wat leuk zeg. Een try-out voor een heuse Schrijfclub. Daar moet ik meer van weten! En dus stap ik op... lees verder
Kom ook eens naar een KlimaatGesprek
Dolores Brouwer

Als jong meisje werd ik geconfronteerd met het Rapport van Rome (Grenzen aan de Groei). Vijf voor twaalf? Ik schrok me wild. We moesten wat doen! Maar na de eerste schok leek iedereen gewoon door te leven.


Ook na het vervolgrapport dat in 1992 uitkwam (De grenzen voorbij), had ik niet het idee dat het roer werd omgegooid. Zelf deed ik de gewone dingen zoals afval scheiden e.d. maar ik dacht niet dat dat veel hielp.

 

Tegenwoordig denk ik dat niet meer. Dat het allemaal niet helpt. Gewoon maar ergens beginnen. Steeds een stapje erbij. Winkelen met eigen zakjes en potjes. Lid worden van een boer uit de buurt. Vooral tweedehands kleding kopen. En sparen voor dubbele beglazing. Het gaat langzaam en ik maak elke dag fouten, maar het is inmiddels ook een leuke uitdaging geworden. En het voelt een stuk beter!

 

Onlangs waren er bij Thuis KlimaatGesprekken. Dit is een serie van zes workshops, waarin je onder leiding van een coach in een klein groepje onderzoekt hoe je klimaatvriendelijker kan leven. Omdat ik benieuwd was naar de ervaringen van anderen op het klimaatvriendelijke pad, ben ik gewoon eens gaan kijken bij één van de workshops. 


Het onderwerp van de workshop waar ik heen ben geweest, was: Spullen.


Aan de hand van leuke oefeningen en gesprekjes werden we door de coaches Joeri en Thekla aan het denken gezet. Waarmee kun je op een eenvoudige manier de grootste klappers maken? Hoe ga je om met spullen? Van welke dingen word je blij? 


Aan het einde van de workshop was ik toch weer een stukje wijzer. Zo bleken we vooral blij te worden van niet-materiële dingen, zoals een wandeling in het bos of een leuk gesprek met vrienden. En tja, het filmpje The Story of Stuff
over de productieketen van spullen, was toch nog weer een ontnuchterende eyeopener. 


Praktische informatie

De KlimaatGesprekken bestaan uit zes workshops. In een klein groepje ga je onder leiding van een coach aan de slag met onderwerpen zoals wonen, reizen, spullen en voedsel. Je krijgt op een leuke manier inzicht in de stappen die het meeste effect opleveren. Meer informatie over de serie en opgeven kan via de website van Klimaatgesprekken. De nieuwe reeks in Wageningen zal op dinsdag 31 maart van start gaan.