Bezoek uit Breda

Bezoek uit Breda

Geschreven door: Patrick van der Gaag
Docent Bedrijfsvoering op de Performatory, NHTV

Sinds dit jaar kennen wij binnen AFL een nieuw fenomeen te weten: De Tracktrip. Met 48 man vertrokken we vanaf de Performatory naar Thuis in Wageningen. De wijze waarop deze fieldtrip tot stand kwam was exemplarisch voor de werkwijze binnen het track Social Innovation en dat is de meerwaarde van dergelijke trips. Past de manier van omgaan, werkwijze, type medestudent en type docent bij mijn wensen voor het vervolg van mijn studie? Dat zijn belangrijke vragen voor de eerstejaars studenten de komende periode. Voor de Academy for Leisure is niet de uiteindelijke keuze, maar de motivatie achter deze keuze het belangrijkst.

Wat maakt de tracktrip van vandaag dan typisch Social Innovation? Allereerst de organisatie daarachter. Een samenwerking tussen experts en ouderejaars studenten waarbij in de communicatie en werkwijze geen enkel onderscheid wordt gemaakt tussen docenten en studenten. In de bus representeerde dit verschijnsel zich wederom. Een mix tussen vierde, derde, tweede en eerstejaars studenten. In een bus merk je niets van het verschil in voortgang van het programma en helpen de verschillen alleen maar om met en van elkaar te leren.

Iets anders dat op viel is spreektaal tijdens de dag. Als hoge school met een internationale ambitie is het een logische ontwikkeling dat de tracks binnen de NHTV zich langzaam aanpassen aan een internationale context en daarbij hoort het dat er in het Engels wordt gecommuniceerd. Die switch is niet voor een ieder even makkelijk, maar bij Social Innovation hebben ze een manier gevonden dat na een aantal uur je het niet eens doorhebt dat we met elkaar in het Engels communiceren.

Op lokatie bleek dat de gekozen organisatie een voltreffer was, want zoals de spreekstalmeester zei Thuis raakt de kern van Social Innovation. Thuis is een voormalig bejaardentehuis dat door enthousiaste bewoners uit Wageningen is omgedoopt tot ontmoetingscentrum voor alle Wageningers. Delen, creëren, ontmoeten en verbinden staan centraal. Iedereen is welkom en dat levert een mooie mix op. Bovendien een mooi voorbeeld van de deeleconomie. Er wordt van alles aangeboden waarvoor je niet per se met geld voor hoeft te betalen. Ook tijd of vaardigheden kunnen een ruilmiddel zijn waarmee jij je bijdrage levert aan het geheel.

Het verhaal van alumnus Elsje van de Weg maakte mij als medewerker van de NHTV trots. Na het behalen van haar diploma, het maken van een reis naar Argentinië keerde zij vanwege de liefde terug naar haar voormalig woonplaats met de intentie om daar zo spoedig mogelijk weer te vertrekken. Soms wordt een full time opleiding echter gereduceerd tot een krachtige boodschap die richting geeft aan je leven. De boodschap die Elsje had onthouden was dat ergens ontevreden over bent je er zelf iets aan moet doen. In een artikel in het plaatselijk krant vond Elsje plaatsgenoten met dezelfde gedachte, namelijk dat Wageningen wel een boost kon gebruiken, en zocht Elsje het contact wat uiteindelijk heeft geleid tot een job waar zij iedere dag met plezier en volle overgave aan werkt en zo ook nog bijdraagt aan het leefbaarder maken van een lokale samenleving.

Onze studenten, gemixt in groepen, lieten zich daarna ook van hun beste kant zien, want in een zeer kort tijdbestek wisten zij de To Do List van Thuis met 11 streepjes te verminderen en was Thuis infographics, promotiefilmpjes, een concept voor Koningsdag, een Turkish Breakfast, een plan om tieners aan te trekken, rijker na een intensieve middag.

Daarmee hadden alle deelnemers in ieder geval een helder beeld wat Social Innovation nu betekent en kunnen zij voor 1 april een hele bewuste keuze maken.

Ik ben benieuwd hoe de eerstejaars studenten dit hebben ervaren en of ook de andere tracks erin geslaagd zijn de tracktrip op een dergelijke exemplarische wijze te organiseren.

share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *